Η γραμμή Δονούσα Σύρος συνδέει Κυκλάδες με Κυκλάδες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο 1 ακτοπλοϊκή εταιρεία για αυτή την γραμμή και λειτουργεί υπηρεσίες, η SeaJets. Η διέλευση λειτουργεί μέχρι και 1 φορές για κάθε εβδομάδα με διάρκεια περίπου 5 ώρες 40 λεπτά.
Δονούσα Σύρος εν πλω η διάρκεια και η συχνότητα μπορεί από εποχή σε εποχή να αλλάξει, για αυτόν το λόγο θα σας συμβουλεύαμε να ελέγξετε σε ζωντανή σύνδεση όλες τις πληροφορίες για την ημερομηνία του ταξιδιού σας.
Η Δονούσα ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών των Κυκλάδων, αποτελεί τη Χώρα της νήσου και απέχει μόλις 16 χλμ. από τη Νάξο και 25 χιλιόμετρα από την Αμοργό. Είναι ένα μικρό νησάκι γύρω στα 14 τ.μ. με υψηλότερο σημείο τα 385 μέτρα. Λόγω του μικρού μεγέθους του, το νησί έχει παραμείνει αγνό με λίγες τουριστικές εγκαταστάσεις και σεβασμό στην ιδιωτική ζωή των τουριστών.
Τα νερά γύρω από το νησί είναι κρυστάλλινα και οι παραλίες ειδυλλιακές. Οι περισσότερες από τις παραλίες δεν είναι οργανωμένες και έτσι η πρόσβαση γίνεται χωρίς όχημα. Για τους πιο δραστήριους επισκέπτες, το νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία.
Η Δονούσα συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, τη Νάξο και την Αμοργό. Το μικρό – αλλά γνωστό – πλοίο ‘Express Skopelitis’ λειτουργεί διελεύσεις μεταξύ Νάξου, Ηρακλειά, Σχοινούσσα, Κουφονήσι και φυσικά Δονούσα 3 με 5 μέρες την εβδομάδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Το ελληνικό νησί της Σύρου είναι ένα από τα νησιά των Κυκλάδων και είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική του νησιού είναι πιο μεσαιωνική και όχι τόσο τυπική κυκλαδίτικη. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ερμούπολη όπου μπορείτε να δείτε κάποια εξαιρετικά παραδείγματα ενετικών αρχοντικών. Στη συνοικία της πρωτεύουσας, τα Βαπόρια, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν κάποιες όμορφες μεγάλες εκκλησίες και εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια, όπως το Δημαρχείο και το θέατρο Απόλλων στη κεντρική πλατεία. Επίσης δημοφιλείς με τους τουρίστες είναι οι παραλίες του νησιού που είναι καλά οργανωμένες για τους τουρίστες και διαθέτουν πολλές εγκαταστάσεις.
Η ιστορία του νησιού χρονολογείται γύρω στη 3η χιλιετία π.Χ. όπου ίχνοι οικισμών βρέθηκαν στη Χαλανδριανή και το Καστρί. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να υπήρχαν εργαστήρια μεταλλοτεχνίας στο νησί που πιθανότατα είχε εμπορική σχέση με την Μικρά Ασία. Οι Σαμιώτες κατέκτησαν το νησί τον 6ο αιώνα π.Χ. Την ίδια εποχή γεννιέται στη Σύρο ο ποιητής και φιλόσοφος Φερεκύδης ο οποίος αργότερα μετακόμισε στη Σάμο και έγινε ο δάσκαλος του Πυθαγόρα.